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ISSUE 
Can residents in assisted living facilities use sample medications? 

BACKGROUND 
Sample medications are those medications that manufacturers generally provide directly to physicians. These medication 
samples are primarily used as starter supplies when patients are started on a new medication. More often, however, 
physicians use these sample medications for patients who have difficulties affording medications. In some cases, the sample 
medications are used beyond that of a starter supply and for ongoing needs. 

Medication samples are not typically packaged and labeled by pharmacies. State law does exempt sample medications 
dispensed by physicians from the labeling requirements found in Wis. Stat. § 450.11. However, physicians must keep the 
sample medication in the original manufacture’s packaging. The challenge for assisted living programs is that the sample 
packaging may not meet the regulations or provide adequate information to safely administer these sample medications. 

RESPONSE 
Adult Day Care Center (ADCC) Participants who administer their own medications may use sample medications as directed 
by their physicians. However, adult day care center regulations require medications to remain in original packaging when day 
care staff administers medications [Wis. Admin. Code s DHS 105.14(7)(d)3.c.]. Therefore, ADCC staff who administers 
medications to participants needs to ensure that the sample medications remain in the sample packaging received from the 
physicians. Since labeling and information may be somewhat lacking when sample products are used, ADCC staff may need 
to make specific requests to obtain written information about the medication and may need to consult with the physicians 
about the use of the sample drug [Wis. Admin. Code s DHS 105.14(7)(d)3.d.]. 

Adult Family Home (AFH) Residents who administer and control their own medications can use sample medications as 
directed by their physicians. If AFH staff is administering sample medications, the medications must be sent to the facility in 
the original sample packaging from the physicians. 

Community-Based Residential Facility (CBRF) Residents who administer and control their own medications can use 
sample medications as directed by their physicians. If CBRF staff is administering sample medications, the medications must 
be sent to the facility in the original sample packaging provided by the physicians. If the CBRF does not have a nurse on staff, 
then the sample medications must be in unit dose or unit time packaging from the physician or pharmacist. Pharmacists, at 
their discretion, may repackage sample medications that have been dispensed from a physician to meet the CBRF’s unit dose 
packaging requirements. 

Residential Care Apartment Complex (RCAC) Residents who administer and control their own medications may use sample 
medications as directed by their physicians. When the RCAC is responsible for medication management, it is recommended 
that the registered nurse responsible for medication management work with a pharmacist to set up some guidelines for the use 
of these samples. Guidelines usually include maintaining samples in original packaging and obtaining written instructions from 
the physician. 

The following chart summarizes the use of sample medications. 

 ADCC AFH 
CBRF 

RCAC 
Supervised Not Supervised 

Residents, tenants, participants self-administer; 
samples can be used and packaged as desired. Yes Yes Yes Yes Yes 

Facility staff administer; sample 
medications can be used. 

Yes Yes Yes Yes Yes 

Sample medication set up when staff 
administer; DQA Memo 12-007 applies. 

Yes Yes Yes Yes* Yes 

*Unit dose packaging by a pharmacist is required unless physician-dispensed sample is already in unit dose packaging. 
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